grb srbije

Република Србија

УПРАВА ЗА ШУМЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Датум: 26.03.2024. године
Адреса: Омладинских Бригада 11070 Н. Београд
Tелефон: 011/311-76-37
Факс: 011/260-34-73
е-пошта: office.sume@minpolj.gov.rs

Обележен Међународни Дан шума 2024. године

У четвртак 21.03.2024. године, на простору Посавског ловишта „Каракушаˮ, у оквиру ЈП „Војводинашумеˮ одржана је Централнa манифестацијa обележавања Међународног дана шума. Обележавањем овог датума подсећамо се на значај шума и очувања и унапређења стања шумских екосистема, њиховог значаја за очување биодиверзитета, ублажавање климатских промена и егзистенцију милиона људи који од њих зависе, и за које представљају извор хране, кисеоника, воде, здраве животне средине, рекреације итд. Међународни дан шума сваке године је посвећен одређеној актуелној теми, а тема овогодишњег Дана шума била је „Шуме и иновације: Нова решења за бољи светˮ.  

 

Учешће у овој манифестацији, поред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за шуме, узели су и ЈП „Војводинашуме“ као домаћин овогодишњег Међународног дана шума, ЈП „Србијашуме“, Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду – канцеларија у Србији, Универзитет у Београду – Шумарски Факултет, Институт за шумарство из Београда, Институт за низијско шумарство и животну средину из Новог Сада, Јавна предузећа националних паркова и други. У првом делу програма приказане су демонстрације рада савремених машина и опреме у шумарству, попут беспилотних летелица, механизованих уређаја за садњу садница, уређаја за утврђивање здравственог стања стабала електронским уређајем високе резолуције итд. У другом делу минифестације, кроз презентације учесника представљени су примери коришћења савремених технологија у шумарству, кроз коришћење различитих софтверских решења, попут софтвера INTEGRATE+, GOTILWA, као и примена даљинске детекције у процесу Националне инвентуре шума.

 

На крају манифестације, кроз дијалог учесника, констатовано је да имајући у виду значај шума за друштво, као и иновација у савременом свету, сектор шумарства Србије већ користи савремене технологије, као и да сектор треба даље да се развија и иновира.

 

У наставку је дат приказ фотографија са ове Манифестације.