САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ КООРДИНАЦИОНОГ МЕХАНИЗМА ЗА САРАДЊУ У ШУМАРСТВУ ИЗМЕЂУ КИНЕ И ЦИЕЗ

У Београду је 14. маја 2018. године у Палати Србија одржан састанак на високом нивоу земаља 16+1 – Кина и земље централне и источне Европе, у оквиру Координационог механизма за сарадњу у шумарству између Кине и земаља централне и источне Европе, коме је претходио састанак Групе за везу.

Састанак на високом нивоу су отворили министри у Влади Републике Србије, г-дин Бранислав Недимовић и Александар Антић, затим потпредседник Државне администрације за шумарство и пашњаке Кине, г-дин Liu Dongsheng и државни секретар Марјан Подгоршек из Репубике Словеније. Учеснике је поздравио и в.д. директор Управе за шуме, г-дин Саша Стаматовић. Земље учеснице су представљали министри Бугарске и Албаније, државни секретари, помоћници министара и амбасадори Хрватске, Чешке, Летоније, Литваније, Румуније, Црне Горе, Словачке, Мађарске, Пољске и Македоније.

На састанку је усвојена заједничка изјава, у којој се наводи да Кина и земље Централне и Источне Европе приписују велику важност развоју шумарства и деле заједничке интересе и циљеве у имплементацији одрживог газдовања шумама, развијајући мултифункционалне начине коришћења шума, продубљујући научне иновације и развијајући образовање, као и унапређујући индустријску, пословну и трговинску сарадњу у шумарству.

Истовремено, у Клубу посланика у Београду одржан је и научни скуп о сарадњи између земаља 16+1 у областима шумарске науке и едукације, током кога је презентован велики број радова о могућим пољима будуће сарадње. Кинеску делегацију предводио је заменик председника Кинеске шумарске академије наука, професор Xiao Wenfa а присутни су били и декан Шумарског факултета у Београду, директори или представници шумарских научних института из Србије, Бугарске, Словеније, БиХ, Естоније и Литваније.

Другог дана, 15. маја 2018. године, учесницима састанка је организована посета Пољопривредном сајму у Новом Саду, током које су присуствовали отварању 85. Међународног пољопривредног сајма, а од стране представника ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашумеˮ демонстиран је и рад на сечи стабала, уз поштовање свих мера заштите на раду.

Изјаве и обраћања